NIFU-seminar 20. mai 2025: Sikker kunnskap i en usikker verden. En diskusjon om forskningsmeldingen

NIFU innbyr til forskningspolitisk lunsj med mat og hjerneføde.

Sted: NIFU, Tøyen, Økernveien 9
Tid: 20. mai 2025, kl. 13.00-15.00

Vi diskuterer regjeringens politikk for forskning med utgangspunkt i NIFUs analyse av forskningsmeldingen, og løfter også blikket med innledere fra Sverige som analyserer meldingen og norsk forskningspolitikk utenfra.

Program:

Kl. 13.00: Lunsj
Kl. 13.30: Velkommen ved direktør Vibeke Opheim, NIFU.
Kl. 13.35: Vera Schwach (NIFU): Svarer forskningsmeldingen på utfordringer i forskningssystemet?
Kl. 13.55: Mats Benner (Lunds universitet) / Sverker Sörlin (KTH): Den norske forskningsmeldingen sett fra Sverige og i lys av den svenske meldingen.
Kl. 14.15: Samtale om forskningsmeldingene i Norge og Sverige med inviterte gjester og innlederne og kommentarer/spørsmål fra salen. Samtalen ledes av Per Koch (NIFU).
Kl. 15.00: Slutt.

Meld deg på her

Påmeldingsfrist 15. mai 2025.

Les mer her: om forskningsmeldingene i Norge og Sverige

Om den norske forskningsmeldingen

Regjeringen Støres (Ap) forskningsmelding, Sikker kunnskap i en usikker verden, markerer at forskning skal være samfunnsnyttig, sikre nasjonal sikkerhet og sørge omstillinger i næringslivet med mål om økt konkurransekraft. Forskningspolitisk nytt er den tette koblingen mellom sivil og militær forskning og vendingen bort fra eksellens og markedstenkning.

I meldingen retter regjeringen blikket mot det nasjonale ansvaret for infrastruktur, sensitive data, og at forskningssystemet må rustes for et digitalt skifte. Den er lite presis om grønn omstilling, men løfter fram bruk og nytten av forskning og forskerkompetanse utenom akademia.

Forskningssystemet med sine utførende sektorer: universiteter og høyskoler, forskningsinstitutter, helseforetak og næringslivet beholdes, men hver av sektorenes verdiskaping, samfunnsoppdrag, ekstern finansiering og oppdragsmarked drøftes. Noen betydelig vekst i FoU-bevilgning kan ikke ventes, men regjeringen foreslår mulige «friske midler» via en alternativ (privat) finansiering – et forskningsfond.

Lenke til den norske forskningsmeldingen Meld. St. 14 (2024–2025) – regjeringen.no

Om den svenske forskningsmeldingen

Den svenske regjeringen har også lagt frem en ny forskningsproposisjon, Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta (2024/25:60). Den inneholder nye midler til forskning, men disse kommer primært i form av eksterne midler og oppdrag, noe som gir både muligheter og begrensninger. Detaljstyringen er betydelig, og midlene er hovedsakelig rettet mot teknologiske og medisinske områder. Dokumentet sier lite om humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning

Proposisjonen bygger videre på tidligere strategier og inneholder flere satsninger, blant annet excellenskluster för banbrytande teknik og program för banbrytande forskning. Regjeringen ønsker også å styrke samarbeidet mellom institusjoner, med et tydelig fokus på teknologiske forskningsmiljøer, nesten som et svensk Silicon Valley.

Proposisjonen er kritisert for manglende bredde i forskningssatsingene og behovet for en mer strategisk universitetsutvikling. Sverker Sörlin og Mats Benner har skrevet mer om dette i Forskningspolitikk.

Sverker Sörlin og Mats Benner: «Forskningspropositionen: Mer forskning – men blir det någon skillnad?», Forskningspolitikk,1/2025, s. 30–31, Forskningspropositionen: Mer forskning – men blir det någon skillnad? | Forskningspolitikk

Lenke til den svenske forskningsmeldingen: Regeringens proposition 2024/25:60. Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta