Artikkel: Er et foretaks produktivitetsnivå påvirket av antall og typer innovasjonssamarbeidspartnere?

NIFU-forsker Pål Børing har, sammen med Michael Spjelkavik Mark, publisert en ny artikkel om foretaks innovasjonssamarbeid.

Artikkelen er publisert i Economics of Innovation and New Technology og undersøker om antall og typer innovasjonssamarbeidspartnere påvirker foretaks produktivitetsnivå.

Forskerne har brukt data for norske foretak som har innovasjonsaktiviteter. Det differensieres mellom små og store foretak i analysen.

Resultatene viser at store foretak kan oppnå produktivitetsforbedringer ved å ha innovasjonssamarbeid, mens små foretak ikke opplever dette. Det å ha samarbeidssamarbeid med konkurrenter eller andre foretak innenfor samme sektor kan øke produktiviteten for alle foretak og spesielt for små foretak.

Det å ha innovasjonssamarbeid med partnere innenfor akademia har imidlertid en negativ effekt på produktiviteten, spesielt for små foretak. Forskerne forklarer dette med at samarbeid med partnere innenfor akademia kan være mer risikabelt og at det i større grad kreves en lengre tidshorisont for å kunne øke produktiviteten.

Små foretak har mindre ressurser og kan derfor ha høyere kostnader ved teknologiproduksjon og teknologioverføring sammenlignet med store foretak.

Studien anbefaler derfor økt offentlig støtte til samarbeid om innovasjon og FoU med partnere innenfor akademia for å redusere risikoen for små foretak.

Resultatene viser at produktiviteten ikke påvirkes signifikant av antall samarbeidspartnere. Forskerne konkluderer også med at de fleste effekter av antall ulike typer innovasjonssamarbeidspartnere ikke er signifikante, men foretak bør ha en strategi om å ha en eller tre forskjellige typer samarbeidspartnere for å øke produktiviteten.

Les artikkelen her: Is a firm’s productivity level affected by its number and types of innovation cooperation partners?

For mer informasjon, kontakt:
Pål Børing, forsker 2
paal.boring@nifu.no
(+47) 413 05 854