Høy arbeidsmarkedsrelevans i fagskoleutdanningene

NIFU har gjennomført kandidatundersøkelsen for fagskoleutdannede, den femte i rekken.

NIFU har gjennomført kandidatundersøkelsen for fagskoleutdannede, den femte i rekken.

Den baserer seg primært på en spørreundersøkelse rettet mot de som fullførte en fagskoleutdanning i 2019 og 2020. I årets undersøkelse har vi i tillegg analysert registerdata over alle fagskolestudenter i perioden 2010-2020. Noen hovedfunn:

  • Arbeidslivsrelevansen i fagskoleutdanningene må beskrives som høy. Kandidatene sier seg i stor grad fornøyd med utdanningene, og de får i stor grad relevante jobber etter utdanningen.
  • Det er imidlertid store ulikheter mellom utdanningskategoriene. Fagskolekandidatenes bakgrunn, gjennomføring og posisjon i arbeidslivet etter utdanningen følger stabile mønstre preget av det fagfeltet de tilhører.
  • Yrkesaktiviteten blant fagskolekandidatene er høyere og arbeidsledigheten lavere enn ved tidligere kandidatundersøkelser. Selv om tallene åpenbart er påvirket av den gode utviklingen i arbeidsmarkedet, bekrefter de at fagskole-kandidatene er attraktive. De som ikke er yrkesaktive, er i hovedsak i videre utdanning.
  • Totalt sett øker vandringen på tvers mellom fagskole og universitets- og høyskoleutdanning. Dette skjer ikke ved at andelen fagskolekandidater som går videre til høyskole- eller universitetsutdanning øker, men ved at langt flere har universitets- eller høyskoleutdanning før de starter en fagskoleutdanning.
  • Det mest karakteristiske for fagskolekandidatene er deres lange arbeidserfaring før utdanningen.
  • Antall fagskolestudenter har vært økende de siste årene, og disse setter gradvis større avtrykk i arbeidslivet. Andelen med innvandrerbakgrunn er sterkt økende, og det er bortimot kjønnsbalanse i fagskolesektoren totalt sett. Innad er imidlertid kjønnssegregeringen fortsatt sterk, noe som i hovedsak avspeiler det arbeidslivet utdanningene rekrutterer fra.

«Høy arbeidsmarkedsrelevans i fagskoleutdanningene Kandidatundersøkelse for fagskoleutdannede i 2019 og 2020» (NIFU-rapport 2023:3)

For mer informasjon, kontakt:
Håkon Høst, forsker 1
Tlf. (+47) 997 09 945
e-post: haakon.host@nifu.no