NIFU-seminar 14. mars: Trenger vi eller fortrenger vi instituttsektoren? 

I løpet av førti år har instituttsektoren gått fra å være den største til å bli den minste forskningssektoren i Norge. Er dette en utvikling som vil fortsette, eller har instituttene en framtid? Hva kan historie lære oss om instituttene?

Sted: NIFU, Tøyen, Økernveien 9
Tid: 14. mars 2024, kl. 08.15-09.30

NIFU inviterer til seminar om instituttsektorens rolle i det norske forskningssystemet. Seminaret arrangeres i forbindelse med et pågående bokprosjekt om forskningsinstituttenes historie og framtid. Boken retter blikket særlig mot de forvaltningsrettede institutter.

Antologien redigeres av Kari Tove Elvbakken (Universitetet i Bergen) og Vera Schwach (NIFU) og skal utgis på Fagbokforlaget før den kommende stortingsmeldingen om forskningssystemet våren 2025. Seminaret er en «sniktitt» inn i boken og en anledning til diskusjon.  

Frokostseminaret ledes av Per Koch, redaktør av fagbladet Forskningspolitikk.   

Program for dagen:

Kl. 08.15–08.30: Rundstykker, te og kaffe serveres 

08.30–35: Velkommen til NIFU ved direktør Vibeke Opheim, NIFU  

08.35–08.45: Kari Tove Elvbakken og Vera Schwach: Hvorfor skrive en bok om forskningsinstituttene i fortid, samtid og fremtid? Hvilke spørsmål om forskningspolitikk, institutter, poltikk og forvaltning reiser boken (og svarer på?)  

08.45–08.55: Espen Solberg: Framtidsperspektiver for instituttene 

08.55–09.25: Per Koch leder diskusjonen om forskningsinstituttenes plass og betydning i forskningssystemet. Med utgangspunkt i det pågående bokprosjektet og aktuell debatt om instituttene: Hva vil stå om instituttsektoren i den kommende forskningsmeldingen? Står instituttsektoren med forskningsinstituttene støtt, eller fortrenges de? Deltakere: Hanne Foss Hansen og Magnus Gulbrandsen

09.25–09.30: Avsluttende kommentar ved Tanja Storsul   

Følg arrangementet på streaming her!